Археолозите во Изреал се на пат на големо откритие. Ископувањата во Галијеја на северот на земјата можеби водат до родната куќа на Св. Петар.

Остатоците се пронајдена на местото на древна црква на брегот на Галијското езеро, во рибарско село каде се родени апостолите Петар и неговиот брат Андреј.

Новооткриената црква одговара на описот на баварскиот свештеник Вилбалда кои бил тука во 725 година и навел дека црквата во Бетсадија е подигната на местото на домот на Св.Петар и Андреј.