Од денеска нафтените дерифати во Германија се по покачена цена.Причина за тоа е што се вратија старите даноци кои беа намалени поради економската криза.

Па така, иако цените на дериватите во Германија варираат од безниска на бензиска, речиси никаде не може да се најде гориво под две евра.

На бензиските на „Шел тоа достигнува дури 2,11 евра.