Недостигаат наставници, занаетчии, медицински работници, нема лекови, возовите доцнат, дигитализацијата е бавна, како и борбата против климатските промени.Ова не е вест од третиот свет, туку само од последниот месец од Германија, пишува германски Дојче веле (DW).

Соопштението на Федералната мрежна агенција на крајот на ноември требаше да предизвика шок, но навистина никого не изненади. Провајдерите на мобилни телефони Телеком, Телефоника и Водафон годинава инсталираа предаватели за да затворат 95 „слепи точки“ во Германија – места каде речиси и да немаше сигнал.

Всушност, операторите ветија дека ќе затворат 500 вакви дупки оваа година. Сепак, околу три отсто од територијата на Германија се уште нема можност да прима сигнал во 4G/LTE или 5G формат.

На почетокот на декември, мостот на автопатот 45 на западот од земјата имаше неславен роденден – цела година беше затворен за сообраќај поради оштетувања. Треба да се урне и да се изгради нов, но уште не е ни почнат.

Една година возачите возат наоколу, поминувајќи часови во сообраќаен метеж. Тоа е само еден од четирите илјади мостови во Германија на кои им е потребна итна рехабилитација.

Брзите возови на релација Хамбург-Берлин се толку преполни што не можат да ја напуштат станицата 20 или 30 минути. Тие се движат со пешачко темпо, возовите мора да ги напуштат вработените во Германските железници и патниците кои немаат резервирано место. Возрасните луѓе се кријат во тоалетите или го блокираат излезот со куфери..

Само 50 до 60 отсто од возовите на долгите линии пристигнуваат на станиците навреме. Во однос на вкупното време на доцнење, оваа година е најлошата во историјата на Германските железници

Очајни родители му пишуваат на министерот за култура бидејќи има хроничен недостиг од наставници во средно училиште. Толку многу, што веронаука воопшто не се учи, а на некои паралелки воопшто нема биологија, музика или социологија.

Во германските училишта има недостиг од 40.000 наставници. Во исто време беше објавена студија, според која секој петти основец не го достигнува ни минималното потребно знаење по германски и математика.

Само на единиците за интензивна нега во Германија им недостасуваат 50.000 негуватели, вкупно стотици илјади.

Велат дека на Германија и се потребни уште 17.000 од овие занаетчии

Во Германија во моментов тешко може да се најдат 330 лекови. Речиси никаде нема обични сирупи за деца на база на ибупрофен и парацетамол.