Во околината на местото Бердичи, во реонот на Авдеевка, руските сили го уништиле првиот тенк „М1 Абрамс“, које е еден од главните тенкови во арсеналот на американската армија. Според извори од фронтот, американскиот тенк во служба на украинската војска бил уништен со дрон.

Тенковите „Абрамс“ се едни од западните оружја од кои украинските сили имаат најголеми очекувања. На 25 јануари 2023 година, американскиот претседател Џо Бајден објави дек САД ќе тенкови од овој тип во Украина, но до скоро, овие тенкови не беа испратени на фронтот, туку стоеја во стратешките резерви на украинската војска.