Интервјуто на Тукер Карлсон со рускиот претседател Владимир Путин би можело да биде на мета на пратениците на Европскиот парламент,  објави „Њузвик“.

Пратеник на ЕП  ја повика ЕУ да ја истражи  забраната за патување на Карлсон.

 

„Како што Путин е воен злосторник и ЕУ ги санкционира сите кои му помогне во тој напор, се чини логично Службата за надворешни работи да го испита и неговиот случај“-велат пратеници од ЕП.

 

Службата за надворешна акција на ЕУ (ЕАС)  може да го претстави случајот до Европскиот совет – тело составено од национални лидери на ЕУ – кој ја донесува конечната одлука дали да воведе санкции за новинарот.