Епидемијата на вирусот ебола што моментно се шири во Конго е најголема во историјата на таа држава, соопшти Министерството за здравство кое ја потврди и бројката од досега 319 случаи на заболени.

Од болеста животот го загубија 198 луѓе во провинцијата Киву и Итури каде жителите со напади и отпор спречуваа здравствени лица да помогнат.

Епидемијата што е во моментот, е најголема во историјата на ДР Конго, изјави Џесика Илунга, портпаролка на Министерството за здравство.

Откако е откриен вирусот на ебола воепидемија  1976 година досега епидемијата избила повеќе од 10 пати. Со повеќе од 300 заболени, таа се рангира како трета најголема во историјата на континентот.