На исчезнувањето на СССР на вчерашен му претходеа настани од поразот во Авганистан, кога Советскиот Сојуз конечно се повлече во 1989 година, преку падот на Берлинскиот ѕид, исчезнувањето на Варшавскиот пакт, несреќниот пуч во Москва до Беловежскиот пакт.

На 25 декември 1991 година, Михаил Горбачов потпиша декрет со кој се лишува од функцијата врховен командант. Поптисот го парафираше точно во 19 часот по московско време. По тој чин, Горбачов ги покани новинарите и телевизиските сниматели да разговараат со нив во директен ТВ пренос.

Предавање на куфери со атомски кодови

По телевизиското обраќање, Горбачов даде кратко интервју и се врати во кабинетот, од кој претходно беа отстранети новинарите, а потоа куферот со нуклеарни шифри требаше да му биде предаден на Борис Николаевич Елцин, кој го слушаше Горбачов и резигнирано одби да го направи тоа во кабинетот на Горбачов поради се и побара постапката да се направи во друга просторија во Кремљ.

Горбачов налутено одбил и му го предал куферот со атомски шифри на маршалот Шапошников кога бил придружуван од двајца полковници, кои го придружувале шефот на државата и се грижеле за куферот со атомски шифри. Покрај куферот, под јурисдикција на маршалот влегле и двајца полковници заедно со „куферот“, кој подоцна му бил предаден на Елцин.

Тој чин Елцин го прославил со шише коњак во неговиот кабинет.