Археолозите во Израел открија вредни артефакти од остатоците во Средоземното Море.

Тие пронајдоа бројни потонати ризници и стотици римски и средновековни сребрени монети. Локалитетот се наоѓа во морето недалеку од античкиот град Цезареја.

Сè беше пронајдено во последните два месеци за време на подводното истражување спроведено од Одделението за морска археологија на израелската управа за антиквитети.

Други артефакти пронајдени на локација во близина на античкиот град Цезареја вклучуваат фигурини, ѕвона, керамика и метални артефакти што им припаѓаат на бродови, како што се клинци и скршено железно сидро.

Израелската управа за антиквитети го претстави откритието на римски златен прстен, чиј скапоцен камен е издлабен со ликот на овчар кој носи овца на рамениците.