Иранската воена сила во голема мера се должи на нивниот ракетен систем. Нивните ракетни системи се развиени за различен домет. За мала раздалеченост до 700 километри го користат ракетниот систем „Kiam-1“.

Овој ракетен систем беше користен за гаѓање на позиции на ИСИЛ.
Иран поседува и балистички ракети со среден домет „Šahab-3“. Тие имаат домет од 2000 километри и тежат 750 килограми. „Соумар“ пак може да стигне и до 2500 километри.