Според последниот извештај на Центарот за автомобилски истражувања во Дуизбург,цените на нови возила во Германија се намалени за 30 проценти.

Производството на германскиот пазар е стабилизирано, чиповите од Кина повторно пристигнуваат, а времето на чекање за нови возила е многу пократко.

Затоа Германците решија да ги намалат цените на 30-те најпродавани автомобили од средната класа, вклучувајќи го и Golf Passat, Fiat Ducato ‘, ‘Fiat 500’, ‘Mercedes C Class’, ‘BMW x3’, ‘Kia Sid’, ‘Audi’, ‘Toyota’… И во просек од 16,3 до дури 30 проценти.  „Hyundai i30“ ќе поевтини за 20 проценти, а се очекува и голем попуст за „Audi A3“.

Олег Клеус од компанијата „Мерцедес-Бенц“ потврди дека цените во Германија паѓаат и дека возачите на новите четири тркала ги очекуваат значителни попусти.

– Работиме со полна пареа! Неколку милиони нови автомобили од средната класа се завршени и се подготвени да бидат дистрибуирани на пазарот по специјални цени. Станува збор за автомобили за кои испораката се чека и до десет месеци – вели Клеус.

Во автомобилската индустрија сè се врти околу бројките од продажбата, бидејќи тоа е најбрзиот начин да се заработат пари. Во интерес на фабриките е до Нова година да продадат се што имаат на залиха и да ја започнат 2023 година со нула – истакнува Херберт Дис од оваа автомобилска компанија.