Италијанскиот пратеник Виторио Сгарби е убеден дека неговата земја ги лажирла бројките на починати од коронавирус, станува збор за измама. Повеќе од 96 отсто од Италијанците не починаа од ковид-19, туку од хронични болести, тврди италијанскиот пратеник Виторио Сгарби и вели дека целата хистерија околу коронавирусот била една голема измама.

25.000 луѓе не починаа од ковид-19, како што велат последните податори на Италијанскиот завод за јавно здравство. Не ги користете мртвите за реторика и за тероризам,

Починатите во Италија од ковид-19 главно беа кремирани. Италија има најголема стапка на смртност од грип во Европа поради големиот број на возрасно население. Просекот на мртвтите оваа година бил над 80 години. Станува збор за лица со хронични болести-смета пратеникот.