Ако луѓето ширум Европската унија го намалат греењето за само 2 степени и ја подигнат температурата на клима уредите за 2 степени, тоа би заштедило количина на енергија еднаква на гасот што го снабдува од Русија преку гасоводот Северен тек 1 во Балтичкото Море. “, вели Фон дер Лајен.

„Значи, има многу потенцијал во тоа“, изјави таа по самитот на ЕУ во Брисел.

Изворите на енергија мора да бидат разновидни и неопходно е да се инвестира во обновливи извори, додава таа.