Поранешниот британски премиер Борис Џонсон одбил да им го предаде телефонот што го користел за време на поголемиот дел од пандемијата „Ковид-19“ на британските службеници, иако тие можеби содржеле пораки за заклучувањето, објави лондонскиот „Тајмс“.

Кабинетот му нареди на Џонсон во август 2022 година дека ќе мора да ги предаде „секакви хартиени или електронски записи“ од неговото време во Даунинг стрит за време на истрагата за начинот на кој владата управува со земјата за време на пандемијата „Ковид-19“, истакнувајќи дека мора да се чува ги „безбедни, за да можат да бидат достапни доколку се појави такво барање“.

Сепак, Џонсон не го предаде телефонот што го користеше пред април 2021 година, период кога имаше три заклучувања, како и време кога се одржуваа забави во владини простории, познати како „Партигејт“.