Младите Украинки се пријавуваат на апликации за запознавање и добиваат важни информации од руски војници, кои ги предаваат на украинската тајна служба, пишува DW.

Девојките користат „платформи за запознавање“ и апликации како Телеграм за да воспостави контакт со околу стотина руски војници. На мрежите се претставуваат како Русинки која сакаат војници. Понекогаш поминуваат месеци за да ја стекнат нивната довербасо цел да извлече информации од нив.

Информации потоа им ги предаваат на украинските тајни служби кои ги користат во функција на војната.