Не знам дали направи разлика, да бидам искрен. Решив да не ги правам сите тестови поради таа ситуација. Не чувствував ништо. Не тренирав и не се чувствував исто. Не се чувствував сталожено. Бев под голем стрес, што го влошија болките. Можеби има врска со тоа… Беше неочекувано очигледно, не го ни кренав погледот, почувствував голем удар во главата и тоа многу ме погоди. Имаше крв, но успеав добро да спијам без главоболка, утре се чувствував добро, но денеска кога излегов на теренот, ги облеков патиките, се чувствував како поинаков играч – призна Новак по повредата на главата во Рим..

Познатиот американски доктор по неврологија Шон Мулен детално ја анализираше повредата со која се здобил Новак Ѓоковиќ.

– Го анализирав инцидентот на тениската ѕвезда Новак Ѓоковиќ, кој случајно беше погоден во главата од делумно полно шише со вода од нерѓосувачки челик. За да го разберам ударот, користев вештачка интелигенција за да ја пресметам силата на шишето што удри во главата на Новак – изјави Мулен.

Тој ја објасни постапката.

– Пресметката вели дека шишето паднало од шест стапки (околу 1,8 метри) со минимална почетна сила на удар од околу 79,2 њутни (сила од околу осум килограми притисок врз некоја површина), што е како куче со средна големина што скока на ти. Уште поважно, од неврофизичка гледна точка, таквото влијание на десната париетална страна може да биде загрижувачко. Овој дел од мозокот е критичен за функциите поврзани со координацијата на движењето и сетилната обработка на информациите.

 

Симптоми.

– Почетните симптоми може да варираат од главоболки и вртоглавица до суптилни когнитивни нарушувања како што се тешкотии со концентрирање и запомнување на стратегии и потези. За спортист како Ѓоковиќ, чиј стил на игра зависи од прецизноста, издржливоста и стратешкото размислување, дури и најмалата штета може да влијае на неговите игри. Во првите 24 до 48 часа по инцидентот, неопходно е да се следат знаците на потрес на мозокот или други невролошки нарушувања. Овие симптоми би можеле потенцијално да ги попречат неговите настапи на претстојните турнири, што ќе влијае на брзината на реакцијата и на одлучувањето под притисок. Од суштинско значење е медицинските работници да ја проценат неговата состојба за да се осигураат дека нема сериозни повреди и безбедно да го вратат на терен – напиша д-р Мулен на социјалната мрежа „Икс“.