Бугарија во 1994 година ја имаше златната генерација која играше во полуфиналето на Светското првенство во САД.Предводник беше Христо Стоичков, но сепак главен играч беше Јордан Лечков. Овој напаѓач постигна прекрасен гол со глава против Германија.

Денеска Лечков има 54 години е се уште активен во фудбалот. Кандидат е е за претседател на фудбалската федерација на Бугарија и се надева дека може да ја однесе својата земја на ново европско или светско натпреварување.