Македонската ракометна репрезентација ќе биде во вториот шешир за квалификациите за следното европско првенство што во 2022 година ќе се игра во Унгарија и Словачка. Репрезентациите се поделени во четири шешири а пласман на ЕП ќе обезбедат по две репезентации.

Прв шешир: Норвешка, Шведска, Данска, Германија, Франција, Словенија, Чешка, Исланд
Втор шешир: Австрија, Белорусија, Португалија, Македонија, Србија, Русија, Ц. Гора и Холандија
Трет шешир: Швајцарија, Литванија, Романија, БиХ, Украина, Летонија, Полска и Белгија
Четврти шешир: Финска, Италија, Турција, Израел, Естонија, Грција, Косово и Ф. Острови