Лидерот на Народната партија Вук Јеремиќ му држи говори на претседателот на Србија Александар Вучиќ за Косово и дека е спремен да прифати лош договор. Тој од скијање на Крањска Гора во Словенија го обвинува Вучиќ за лошата политика.

Јеремиќ е поранешен претседател на Генералното собрание на ОН и шеф на дипломатијата во чие време се случи независноста на Косово, прашањето пред Меѓународниот суд на правдата, помилувањето на Курти, и префрлањето на преговорите од ОН во Брисел.