Претседателот на Србија, Александар Вучиќ за РТС од Давос изјави дека конференцијата станала клуб на истомисленици.

Тој вели дека станува збор за клуб на истомисленици за прашањето за руско-украинската криза и за прашањето за Косово и Метохија, каде, како што вели, никој не сака да слушне што вели меѓународното право или какви резолуции. постојат. Тој нагласува дека во регионот, особено во Северна Македонија и Србија, има опаѓање на ентузијазмот за влез во ЕУ – пред се поради претстојните политички барања.

Тие ги интересира како може Косово да биде прифатено во меѓународните организации, тоа е смислата и како Србија да се откаже од Косово“, вели Вучиќ.

„Секако, зборуваа претставниците на сите земји, плус претставникот на привремените институции во Приштина, а она што беше јасно е дека има пад на ентузијазмот за влез во ЕУ во земјите од регионот, особено во Северна Македонија и Србија. Ова пред се се должи на политичките барања што доаѓаат, а се однесуваат или на националниот идентитет или на територијалното прашање“, рече Вучиќ.

Зборуваше, посочува, и за „лажните обвинувања што постојат во таа кампања против Србија“.

Се обидов да ги рационализирам работите, иако тоа е секогаш тешко овде.Мило ми е што секогаш сме застапени овде,но ова стана клуб на истомисленици. Нема никаков реален и рационален пристап, туку е едноставно идеолошки заснован, но и на прашањето за Косово и Метохија, каде што никој не сака да слушне што вели меѓународното право, или какви резолуции постојат, туку имаат свој интерес и своја моќ и тоа е тоа“, рече претседателот.