Српските експерти донесуваат повеќе детали откако вчера Срѓан Лалиќ сведочеше дека групата на Веља невоља за пет милиони евра планирала да го убие претседателот Вучиќ.

Рајко Недиќ, уредник во „Курир.рс“ нагласува дека кланот се сметал за посилен од државата.

Во своето детално излагање, кое траеше неколку часа, Лалиќ раскажа што се случува, а во еден момент се осврна и на заминувањето на Беливук и Миљковиќ во Црна Гора, каде што ги искажаа своите впечатоци за тоа дека Клановите имаа голема поддршка од државата Црна Гора и заота  дошле на идеја да назначат луѓе во Србија кои ќе ги поддржат.Се  сметаа себеси за посилни од државата, како земунскиот клан своевремено – рече Недиќ.

 

Жарко Поповиќ  од српското оделение за крвни деликти се осврна на артилеријата што ја поседувал кланот, како и на тоа дека за ваков вид оружје е потребна сериозна обука.

Сакам да ве потсетам на моментот кога на стадионот на Партизан беше пронајдено огромно количество оружје. Не е тоа продавница за оружје како продавница за оружје, имаше неколку квалитетни снајперски пушки од најмодерно производство со одлична оптика. Проблемот е што треба да си добро обучен за такви пушки, треба да пукаш најмалку 100 куршуми пред да кажеш дека знаеш да пукаш со снајпер,пронајдени се ракетни фрлачи РПГ, кои во урбани услови можат да се користат за уништување на оклопни возила и митралези од 27 милиметри кои продираат во цивилни ролетни. Некој треба да истражи како и каде е купено и да објасни зошто таков тип на оружје.