Претседателот на Србија Александар Вучиќ изјави дека премиерот на привремените институции на Приштина Аљбин Курти е единствениот виновник и дека неговата единствена цел е да ја вовлече Србија во војна со НАТО.

„Единствениот виновник, иако тие што му помагаат во тоа се малку виновни, за се што се случува на Косово и Метохија е Аљбин Курти. Тој е човекот кој го смени Ѓуриќ, иако тоа е против бриселскиот договор. право да го направи тоа.Тој ги остави луѓето сами да се грижат за својата судбина и цело време провоцираше.И жал ми е што дел од Србите паднаа на тие провокации.Аљбин Курти е единствениот виновен,единствениот сака конфликти и војна Никој друг не сака конфликти и војна, негова единствена желба е да не вовлече во војна со НАТО и тоа е единственото нешто што го прави цел ден“, рече Вучиќ.