Деталите од истрагата на Специјалното државно обвинителство на Црна Гора за планирањето на убиството на Јован Вукотиќ,додека тој бил во Истражниот затвор во Спуж откриваат дека членовите на Кавачкиот клан“ја набљудувале мета и просторијата каде што бил скриен во грмушките во одводниот канал, чекајќи да се појави на прозорецот за да биде застрелан со пушка со оптички нишан.

Радоје Звичер, водачот на „кавчаните“, кој е во бегство и по него има распишана потерница, како што пренесува црногорски Вијести, им дал инструкции, но бил и многу незадоволен од тоа како напредуваат со планот за ликвидација.

Радоје Звицер, како што може да се заклучи од прислушуваната комуникација, не бил задоволен од тоа како тече спроведувањето на планот за ликвидација на Вукотиќ. –
Во сето ова се вклучени премногу луѓе и барате уште, повеќе-се пожалил Звицер