Босна и Херцеговина како протекторат има висок претставник за меѓународна политика а тој пак си има свои интитуции. Високиот претставник Кристијан Шмит е гувернант на државата и еден вид на претседател бидејќи БИХ нема шеф на држава туку колективно претседателство.

Работата на овие институции ја чинат земјата 5.328.000 евра годишно! Платата на Кристијан Шмит е тајна, но изнесува неколку десетици илјади евра месечно. Полицајците кои ја штитат зградата, но и местото каде што живее Шмит се платени од буџетот на БиХ.