Научниците од Универзитетот во Сегед, Унгарија открија нов инфективен механизам на вирусот COVID-19. Анет Худак, Ласло Шилак и Тамаш Лехота откриле дека постои уште еден начин на кој вирусот може да навлезе во човечки клетки, што е корисна информација доколку некој сака да развие вакцина или да обезбеди правилен третман за пациентите, пишува „Дејли њуз хангари“.
Според „РТЛ Клаб“, вирусот САРС-КоВ-2 влегува во човечките клетки приврзувајќи се на ензим, т.н. ACE2. Ако дојде до клетка, може да се размножи внатре, а потоа да зарази и други клетки. На почетокот, истражувањето се фокусираше на тоа како да се спречи приврзувањето на вирусот кон ензимот и како да се блокира RNS на вирусот за да се направи процесот на ACE2.
Сепак, врз основа на откритието на унгарските истражувачи, се чини дека вирусот може да навлезе во човечките клетки преку протеини кои содржат и сахариди. Трудот на научниците за нивните откритија е во моментов се анализира.
Тамаш Лехота изјави за „РТЛ Клаб“ дека нивното откритие може да помогне во лекувањето на пациентите, бидејќи лековите можат да ја попречат работата на ваквите протеини што содржат сахариди. Г-дин Лехота учествува во Иницијативата за иновативни лекови, програма финансирана заеднички од Европската унија (претставена од Европската комисија) и европската фармацевтска индустрија.
Тој работи со протеини кои содржат сахариди. Тој и неговиот тим сметаа дека дури и ваквите протеини можат да помогнат вирусот да влезе во човечките клетки, но тие успееја да ја докажат таа теорија дури сега.
Тој додаде дека за третман на пациенти заразени со КОВИД-19 потребна е комбинирана терапија. Еден дел од тоа е да се зафати RNS на вирусот за да се лепи на клетките. Тој рече дека иако нивниот труд сè уште не е објавен, тие веќе ги споделија своите откритија со своите колеги истражувачи.