Трговијата со органи во „жолтата куќа“ започнала откако еден од блиските соработници на Хашим Тачи бил тешко повреден. Тој бил погоден во стомакот и му бил отстранет бубрегот. Чекаше трансплантација во болницата, но во тоа време беше тешко и траеше долго. Сè беше во прашање и така се појави идејата да се земе бубрегот од затвореникот.

Првата жртва на таа трансплантација, односно земањето органи, беше Србин, Зоран С., а човекот кој имал трансплантација на бубрег денес живее во Пеќ – раксжа еден од најважните сведоци на трговија со органи во „жолтата куќа“, за која експресен „увид“ имаше „Експрес“.

Сведокот, чиј идентитет беше обележан со највисок степен на тајност поради неговата безбедност, ја даде оваа изјава пред инспекторите на српската БИА уште во 2011 година, по што беше префрлен во  Хашкиот трибунал поради заштитат.