ремиерот Зоран Заев на денешната прес-конференција на поставено новинарско прашање за изјавата на бугарскиот политичар Слави Трифонов дека ние сме северномакедонци рече дека повредува кога некој не нарекува тоа што не сме.

– Ние сме Македонци, ние зборуваме македонски јазик, како што нашите пријатели или браќа се Бугари и зборуваат бугарски јазик. Јас очекувам да се корегираат затоа што сепак е политичка партија која доби најголема поддршка од граѓаните на Бугарија, а должност ни е на сите да градиме пријателство и добри односи кои што ќе бидат од бенефит на сите, рече Заев.