Додека власта во Македонија се обидува да се испере од давањето на македонски иправи на Седат Пекер, Турција тргна во сериозна акција против него.

Досега  приведени 43 лица а претресуваше и луксузната вила и џип на Пекр додека полицијата претпладне претресуваше во вилата и џипот на Седат Пеке во Бејкоз.

Моментално никој не знае каде е и со кој пасош се крие Пекер.

Организацијата била вклучена во многу кривични дела и членови на организацијата кои ги извршиле овие дела.Во истовремената акција против 63 осомничени во 5 провинции на 09.04.2021 година, многу осомничени беа фатени и приведени како криминалните елементи. Против лицата беа покренати неопходни постапки , стои  во соопштението на полицискиот оддел во Истанбул.