Државјанин на Србија денеска влетал во полициската станица во Виена, тврдејќи дека го бркал маж со безбол палка. Побарал помош и заштита од полицијата, а набргу во станицата влегол и 44-годишен Турчин. И двајцата веднаш биле сослушани.

Наводно, Турчинот пред неколку дена купил шест лажни потврди за ковид од српски државјанин и за тоа платил 1.000 евра. Меѓутоа, наместо да ги предаде сертификатите, Србинот одбил да стави QR код на сертификатите и од Турците побарал повеќе пари.

Тој одбил и побарал да му ги врати 1.000-те евра што му ги дал. Потоа дошло до тепачка меѓу нив, а Турчинот цело време во станица негирал дека му се заканувал на младичот со безбол палка.

Но, недалеку од полициската станица бил пронајден црн ранец во кој имало бејзбол палка, а при претресот кај турски државјанин бил пронајден фалсификуван сертификат за вакцинација, кој бил приведен од полицијата.

Граѓанинот на Србија цело време негирал дека има врска со фалсификуваните потврди и бил пуштен на слобода.