Од 15 јуни во Србија секој што сака да управува со електричен тротинет мора да има налепница издадена од Агенцијата за безбедност во сообраќајот

Министерството за внатрешни работи ги објави обврските што возачите на електрични скутери мора да ги почитуваат во сообраќајот. Покрај тоа што треба да имаат налепница за регистрација, од нив се бара и да следат голем број други правила.

Возење електричен тротинет е дозволено само на велосипедска патека, пешачко-велосипедска патека или велосипедска лента. Доколку на одредено место нема ништо од горенаведеното, возачот може да се движи по коловозот на коловозот со максимална брзина од 30 километри на час, односно 50 километри на час ако има над 18 години.

При преминување на улица, скутерот не смее да се вози.

– Возачот мора да се симне од него и да ја помине улицата, освен на преминот на велосипедската патека – наведува МВР.

Исто така, како учесник во услови на намалена видливост, ноќе и при движење по велосипедска патека, возачот мора да носи рефлектирачки елек.

Заштитна велосипедска кацига е уште еден услов, додека употребата на слушалки за аудио уреди во двете уши е забранета.

Од МУП додаваат дека со тоа електрично возило не може да се превезуваат повеќе луѓе