Методот на убиства во кој убиените се бетонираат и фрлаат во река, езеро или море почнал да се практикува во триесеттите години на минатиот век.

Т.н „бетонски“чевли“ први ги практикуваа италијанските мафијаши од Коза Ностра во Чикаго, каде водач бил познатиот Ал Капоне.

Многу брзо овој метод на криење тела беше прифатен од членовите на Коза Ностра од Филаделфија, Њујорк, Бафало… Овие мафијаши го сметаа за најефективниот начин да се осигураат дека телата на убиените никогаш нема да бидат пронајдени.

Надоградена верзија на оваа техника на убивање усоврлиле српските криминалци во деведесеттите години кога многумина биле мачени и не им се знае трагата и денеска.