Нема спиење, во Белград сум додека не го најдам, се надевам дека е жив. Постојано гледам во Сава и размислувам каде би можел да биде Матеј… Лежам со јакната на Матеј, вели неговиот татко.

Хрватскиот државјанин Матеј Периш исчезна во Белград ноќта меѓу 30 и 31 декември, а оттогаш полицијата трага по него, а бидејќи бил снимен покрај реката, во потрагата се вклучени и нуркачи. Целиот регион е на нозе додека трае потрагата по исчезнатиот Сплиќанец.

Неговиот татко Ненад Периш го коментираше однесувањето на неговиот син во кобната ноќ, но и на првото патување во Србија.

Периш открива дека имал разговор со пријателите на неговиот син и дека нема простор за шпекулации.

– Ми признаа дека мешале вино, ракија, пиво и виски, но јас им верувам на тие момци. Па, тие пораснаа до мене, одеа со син ми од прво одделение основно. Не знаат ни да ми објаснат што се случи со Матеј и каде истрча така. Иако не знаеме се, не можам да кажам дека бесцелно талкаше низ градот.

Во понеделникот вечерта ги испратив пријателите на Матеј од Белград. Децата отидоа дома. Овде ги направија сите формалности. Им кажав  дека за околу 25 години веројатно ќе се сеќаваат на мојот син и на овие настани, дека можеби и ќе заплачат и дека ако мојот син не е жив, ќе умрам со таа ситуација.

Посакувам само да го најдат ако е умрен, да го погребам како што треба, во мојата татковина.