Поранешниот југословенски претседател Јосип Броз Тито никогаш не постоел, според документот на илузии и заблуди народи на поранешна Југославија, кој неодамна беше објавен на веб страницата на Централната разузнавачка агенција (ЦИА).

Документот од кој е симната ознаката на тајност, вели дека Тито бил само сон, односно појава на луѓе кои имале потреба да бидат предводени од маршал што го почитувал целиот свет

Постоењето на Јосип Броз Тито е чиста илузија луѓето кои сонуваа за шефот на државата има човек кој може да  каже „не“ на Русите, по чие име ќе се носат имиња на градови и ќе се трчаат штефети – објаснува Џорџ Питерсон, еден од авторите на документот.