Шкаљарскиот клан заедно со цроногорскиот огранок на „Пинк Пантер“ се теретат за 400 килограми чист кокаин во Шпанија. Двете група се обединети во Шпанија и тоа претставува дополнителен проблем за шпанската полиција.

Групата била стационирана во Гранд Канарија каде имале изнајмено станови откаде ја дистрибуирале дрогата со помош на локални јатаци.

Од Шкаљарците при претресот одземени се  лукзуна јахта, 12 криптирани телефони, машини за броење пари и машина за вакумирање пари за да не се оштетат при транспортот.