Албанскиот премиер Еди Рама реагираше на тензиите на северот на Косово и истакна дека „сто отсто ја поддржува“ владата на Косово.

-Вчерашниот настан е одраз на длабоката тешкотија што постои во овој однос и спроведувањето на суверенитетот на целата територија на Косово врз основа на договорот договорен меѓу Косово и Србија во Брисел. Во овој момент 100 отсто ја поддржувам владата на Косово и властите на Косово да го спроведат договорот – изјави Рама.

Албанскиот премиер нагласи дека Приштина донела правилна одлука со спроведување на реципроцитет, а потоа ја одложила за 30 дена и додаде дека во вакви ситуации Косово има два начина, едниот е враќање и војна, а другиот е да се седне на масата на „Отворен Балкан.

Рама му честиташе на Курти за воздржаноста и за слушањето на нивните сојузници.

– Овие ситуации не покажуваат дека „Отворен Балкан“ е непотребен или погрешен. Не покажуваат дека нашиот пристап кон Србија и политиката на приближување е непотребен. Овие ситуации покажуваат зошто е потребен Отворен Балкан. Тоа е причината зошто Косово треба да седне на масата на Отворениот Балкан. Кога работите ќе тргнат наопаку, постојат два начина, едниот е војната, од која никој не добива, а другиот начин е да се изгради мир. Ние сме луѓе и имаме обврска да им оставиме мир на децата – рече Рама.