Воздушната маса која носи честици на нитрат ослободен со експлозијата во Бејрут можат да стигнат илијадници километри до Европа и Балканот, предупредуваат експертите. Така може целиот регион би можел да биде загрозен. Доброто е во тоа што дождовите можат да ги растераат отровните честици.

Нитратите се поврзани со канцерогени заболувања на желудник и дебелото црево а предизвикуваат и Паркинсова болест, Алцхајмер и сл. Опасноста е во тоа што од таа количина од шест илјади тони е ослободен 3.700 тони чист нитрат кој сега во воздухот во облик на ситни честици кои можат со недели да останат-објаснува Драгана Ѓорѓевиќ од Центарот за хемија во Србија.