Балканските лидери полека се повлекуваат од партиските функции. По Зоран Заев, и претседателот на Србија Александар Вучиќ најави дека се повлекува од водење на Српската напредна странка. Во Србија уставот дозволува претседателот на државата да биде и лидер на партија што не е случај со Македонија.

10 години на чело на партијата се сосема доволни. Сите постојано велат дека ни требаат млади луѓе, а потоа мислат дека тоа не важи за нив. Обично луѓето се замрзнати со години и не сфаќаат дека се заменливи-објасни Вучиќ.