ЦИА има план Европа да ја подели на три дела. Според таа поделба, во првиот блок би се нашле државите од западна Европа кои би биле контролирани од Франција и Германија.

Втората група би биле државите кои после Втората светска војна биле дел од Варшавскиот пакт и тие би биле под водство на унгарскиот премиер Виктор Орбан, пишува „Република.рс“

Во третиот блок, односно еден вид на балканска унија би влегле Србија, Македонија, Бугарија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Албанија.