Возачот на Јован Вукотиќ, Е.К. за кого турската полиција се сомневаше дека е дел од групата што на 8 септември во Истанбул го уби од првиот ден и бил сомнителен  поради неповрзаните и различните изјави што ги дал.

Тој го возеше  автомобилот во кој загина Јован Вукотиќ додека се враќал од трговскиот центар со бремената сопруга Маша М. и нивното дете.

Е.К., по убиството веднаш бил приведен на распит во полиција, како очевидец на злосторството, но дека потоа изјавил дека не можел да ги препознае напаѓачите, а човекот што го возел го познавал како Никола.

Е.К рекол дека брачната двојка кога ги возел најчесто оделе во трговски центри и дека не забележале дека некој ги следи, но и дека не знаел кој е Вукотиќ бидејќи тој му се претставил како Никола.

Сепак, турските истражители уште од првиот момент се посомневале дека тој по злосторството се обидел да сокрие два мобилни телефони, за кои првично се веруваше дека му припаѓаат на Јован Вукотиќ. Меѓутоа, деталната истрага покажа дека телефоните всушност припаѓаат на Е.К.

Откриено е дека возачот, кој тврдел дека не знае кој е Вукотиќ, всушност имал контакт со криминална група која го следела Јован Вукотиќ четири месеци и на крајот го убила. Се сомневаат дека Е.К им бил крт и дека во автомобилот поставил три ГПС уреди за следење, благодарение на кои убијците во секое време знаеле каде е .

Кога се соочил со обвиненијата, Е.К., наводно, негирал вмешаност во делото се сомневаат дека платиле 1,5 милиони евра на луѓе од турското подземје. Едната група платеници, како што велат, била задолжена внимателно да го следи Вукотиќ, а другата чекала погоден момент да го убијат.