Самитот ЕУ-Западен Балкан во Котор беше добра можност за средба на основачите на иницијативата „Отворен Балкан“.

Оваа инцијатива беше ставена некако во мирување откако од премиерот на Албанија Еди Рама и од министерот за надворешни работи на ДУИ Бујар Османи дојдоа ззагрижувачки тонови дека веќе неа ја гледаат смислата на „Отворен Балкан“.

Сепак, денеска во Котор имаше средба меѓу претседателот на Србија Александар Вучиќ, премиерот на Албанија Еди Рама и техничкиот премиер Талат Џафери.