Еден од основачите на македонскиот клуб во Благоеврад, Атанас Мазнов на отворањето на „Никола Вапцаров“ рече дека целта не биле провокации, туку градење на мостови меѓу македонскиот и бугарскиоt народ и нови културни пространства какви што им оставил во аманет Гоце Делчев.

– Добредојдовте драги гости, вие сте во нашиот клуб кој го носи името на неповторливиот и бесмртен поет Никола Вапцаров. Нашиот клуб е ранет. Една буква поправивме, но гледате дека фали друга буква. Сакам да изразам благодарност кон нашите браќа од Канада и до Меѓународната организација за заштита на правата на Македонците, објави „А1.он“