Во јануари почна да се работи на надградба на воздухопловната база Кучово како модерен оперативен центар на НАТО. Алијансата и вети на Албанија50 милиони евра за овој центар на 85 километри јужно од главниот град Тирана.

Малиот град Кучово со околу 30.000 жители се нарекувал град на Сталин за време на албанскиот комунистички режим, а базата била изградена во 1950-тите користејќи затворска работа предводена од водачот Енвер Хоџа, кој, и покрај тоа што бил комунист, на крајот станал непријателски настроен кон СССР, Кина и блиските. Југославија по Втората светска војна, ставајќи ја земјата под „стаклено ѕвоно“, пренесува Блиц.