Сцената од погребот на Ранко Радошевиќ Ескобар го привлече вниманиетo на јавноста со чудните луѓе со уште почудни црни чадори.

За што станува збор

Обезбедувањето на погребот раширија чадори за кои велат дека се отпорни на куршуми. Тие формираа формација на шилци за да го покријат мистериозниот човек кој присустуваше.

Чадорите отпорни на куршуми се опрема на речиси сите безбедносни служби ширум светот.  Основна намена е  идентитетот на клиентот  кој се крие на овој начин. Но, мора да се каже дека специјално дизајнираните чадори можат да го забават, но не и целосно да го запрат куршумот.

Според јавно достапните податоци вакви панцирни чадори чинат  околу 17.000 евра, а нивната тежина е околу 2,5 килограми.