Американската амбасада во Приштина добила известување од Стејт департментот дека „терористичките групи продолжуваат да планираат можни напади во балканскиот регион“.

Амбасадата го добила известувањето на 22 ноември, а како што се наведува, можни се напади и на Косово и Метохија.

Меѓународните институции во Косово ги предупредија своите вработени да избегнуваат гужви и големи трговски центри во т.н. Косово.

Интересно е што ова предупредување се случи неколку дена пред вооружениот напад во Глоѓан, кога во петокот вечерта беа убиени тројца патници во локалниот автобус.

На travel.state.gov. се споменуваат и неколку локации каде што е потребна претпазливост.

„Терористичките групи продолжуваат да планираат можни напади во регионот на Балканот, вклучително и Косово. Терористите можат да нападнат без предупредување, гаѓајќи ги туристичките места, сообраќајните центри, пазарите / трговските центри, структурите на локалната власт, хотелите, клубовите, рестораните, местата за богослужба, парковите, големи спортски и културни настани, образовни институции, аеродроми и други јавни површини“, наведува американската амбасада на т.н. Косово.

Мисијата на ОБСЕ на Косово и Метохија ги повика вработените да бидат внимателни и препорачаа големите трговски центри да не се посетуваат до 30 ноември.

Некои меѓународни организации ги советуваат своите вработени за можен напад на големите трговски центри како „Алби Мол“ и други во Урошевац.