Бугарите се поранешни Срби и Хрвати, тврди контроверзниот Мирољуб Петровиќ. Овој српски писател тврди дека Бугарите ја имаат фалсификувано својата историја.

Тука живееле Срби кои се помешале со Азијати и Ватикан ја формирал бугарската нација. Бугарите не го знаат своето потекло.Не можеме од луѓето да ја знаат својата историја кога не ја учеле.

Петровиќ тврди дека Бугарите имаат и хрватско потекло. Кан Ховрат по кого Хрватите го добиле името и кој живеел во седмиот век на територијата на денешна Бугарија. Бугарите дошле два века подоцна но го сметаат за свој херој. За Бугарите тој е Хан Кубрат.