Поранешната државна секретарка на САД Медлин Олбрај имала тешки разговори за судбината на Косово. Поранешниот генерал Момир Стојановиќ за „Република.рс“ раскажува за  една средба меѓу нив кон крајот на деведесеттите години. На неа Олбарјт му нудела Србија да ја задржи власта на Косово но под еден услов кој му бил доставен и писмено.

Барањето било САД да изградат воена база на Косово но за тоа Милошевиќ не сакал да слушне и го искинал листот со понудата.

За жал по бомбаридрањето на Србија во 1999 година и повлекувањето на српската војска се изгради една од најголемите бази на Балканот на Косово-Бондстил.