Меѓу т.н кучиња на војната кои се борат во Украина има и Хрвати, пишуваат српските медиуми. Конкретно, 2439 Хрвати се борат во единицата „Азов“ која мораше да се предаде на руските власти.

Проценките се дека досега околу 300.000 платеници се приклучиле во војната во Украина борејќи се на двете страни.

Од земјите од регионот, платеници има и од Косово кои имаат големо искуство во војната против Србија.