Поранешната американска државна секретарка Медлин Олбрајт од продажбата на Косово заработила 20 милиони евра. Таа стана сопственик на мобилната компанија „Ипко“ веднаш откако НАТО влезе на Косово во 1999 година, за по неколку години да го продаде на Телеком Словенија“ за 20 милиони евра.

Олбрајт која сега е во длабока старост  беше многу активна за време на бомбардирањето на Србија во 1999 година и заканите кон српската војска дека мора да го напуштат Косово.