Албин Курти не сакаше да си замине од српскиот затвор кога тогашнииот претседател Воислав Коштуница го потпиша документот, изјави некогашниот српски вицепремиер Небојша Човиќ за ТВ Хепи.

Сегашниот премиер на Косово Албин Курти бил еден од 1800 Албанци кои во 2001 година биле пуштени од затворот во Ниш. Тие имале привилегиран статус од поранешната власт во Србија која за да и се додвои на ЕУ ги пушта од занданите.

Фото ЕПА

Во затворот имале привлиегиран статус што довелодо револт на останатите затвореници.Албанските затвореници го предизвикаа изгнонувањето на Србите од Косово во 2004 година.