Бугарскиот европратеник го кажа новиот услов за Македонија. Тој бара на плочите на споменците каде што има напишано „бугарски окупатор“ да стои„германскиот нацистички окупатор на Кралство Југославија и времената бугарска администрација составена основно од Македонци”.