Maлиот Коста Кецмановиќ ги прашувал сите во болницата кога ќе започне судењето бидејќи бил нетрпелив да каже што има за масакрот, но и да ги праша нешто неговите родители.

Коста прашал:

Зошто не ми се јавуваат, кога ќе биде судењето? Новата година и сите празници поминаа, а нема повици. Знам дека не сум доволно стар за да ме судат, но ќе прашаат јас на судењето на татко ми и мајка ми да го повторам тоа што сум го кажал кога ме испрашуваа преку видео врска.Се што имам сакам да кажам кога ќе одам во Палатата на правдата“

Лекарите велат дека тој сака да биде во центарот на вниманието.

Тој сака да страдаат мајките на неговите убиени пријатели, но и неговит родители. Тоа страдање, како и плачот на исплашените и ранети деца, го гледаше како еден вид компензација за неговата душевна болка – велат докторите во Клиниката каде лежи Кецмановиќ.